een nieuwe www.hein.nu

December 5, 2008 — Joep Hein (Views: 17)

Binnenkort komt de nieuwe versie van onze website online. Een voorproefje is alvast te zien op http://www.hein.nu/new/. Als je niets ziet selecteer dan in het menu even de juiste taal. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Een compliment voor de Tsjechische belastingdienst

December 1, 2008 — Joep Hein (Views: 26)

Twee weken terug werd ik gebeld door de Tsjechische belastingdienst. Ik was vergeten om een klein bedrag in te vullen voor de aangifte van 2006. Ik heb direct de volgende dag de nodige formulieren opgehaald. Vanmorgen heb ik de gecorrigeerde en opnieuw ingevulde formulieren persoonlijk ingeleverd. De mevrouw die de belastingzaken regelt voor Kurim A-L heeft het direct gecontroleerd en samen hebben we nog een paar ontbrekende gegevens ingevuld. Daarna kon ik bij de kassa het bedrag dat ik nog verschuldigd was betalen. Alles was klaar in minder dan een uur! Dat is een verschil met de Nederlandse belastingdienst waar je regelmatig onderaan de brieven vindt: “Deze brief is centraal in een geautomatiseerd proces aangemaakt en is daarom niet ondertekend”. Ik vind het allemaal erg onpersoonlijk. Het is alsof je aan het communiceren bent met een machine. Je wordt nooit gebeld. Persoonlijk contact is niet mogelijk. Wat mij betreft een grote pluim voor de Tsjechische belastingdienst.

Verjaardagstaart

October 23, 2008 — Joep Hein (Views: 36)

Na al die politieke posts nu ook eindelijke weer iets van ons. Gisteren hebben we voor het laatst Daniel’s verjaardag gevierd samen met andere moeders en kinderen. Het was erg vol en gezellig in ons kleine flatje. De taart hebben we dit jaar laten maken.

Verkiezingen in Tsjechië

October 22, 2008 — Joep Hein (Views: 57)

Deze plakkaat van de CSSD kwam ik op een telefooncel in Kurim tegen. Ik vind hem zo fascinerend dat ik hem jullie en mijn commentaar niet wil onthouden

Deze foto is gemaakt door suchosch

Het is een klassiek reclame beeld: een moeder met kind.
De tekst luid vertaald in het Nederlands:

“De vorige keer heb ik niet gestemd,
toen hebben ze het ons alles duurder gemaakt.
17 Oktober ga ik wel stemmen.”

Het heeft wel geholpen. De opkomst voor de verkiezings deelname was een stuk hoger als normaal, deze keer gemiddeld rond de 40 procent. Nog steeds laag vergeleken met Nederland, ook al vertoont zich bij ons al jaren een dalend verloop voor de regionale verkiezingen. Het heeft zeker wel te maken met het lage vertrouwen in de politiek hier in Tsjechië. Het is niet helemaal een wonder. Lees bijvoorbeeld de blog van een collega van mij (in het engels): 13:0
Ik vind dat de poster een beetje kortzichtig is en dat het ook een beetje ruikt naar demagogie. Helpt het stemmen op een linkse sociaal democratische partij om alles beter en goedkoper te maken? Bij de volgende verkiezingen zouden ze op de poster kunnen zetten:

“De vorige keer heb ik gestemd.
Ik heb meer kinderbijslag gekregen.
Ik ben nog steeds zonder werk, maar dat geeft niet want ik kan bij ons kindje zijn.
Mijn man werkt ook niet, maar door de goede werkeloosheidsuitkering maakt het ons helemaal niet uit.
Deze keer ga ik weer stemmen.”

Aan de andere kant spreekt de poster mij wel aan. Als onderdeel van het pakket van hervormingen heeft de ODS het afgelopen jaar de gezamenlijke belastingaangifte geschrapt. Daardoor gaan wij als gezin waarschijnlijk zo’n 1000 Euro meer belasting betalen dit jaar. De hervormingen die de ODS heeft doorgevoerd zijn wel met name goed voor het rijkere deel van Tsjechië. Ik kan niet zeggen dat ik het daar wel mee eens ben. Uiteindelijk is het (helaas) zo dat bij de verkiezingen ieder zijn eigen belang voorop stelt. De rijken stemmen voor de rijken en de armen voor de armen…

Tsjechië is oranje geworden

October 20, 2008 — Joep Hein (Views: 40)

De blauwe torens in de kraje (provincies) zijn weggevaagd. De vijand is zo snel als zijn benen hem dragen konden gevlucht. Nog geen politieke partij heeft in Tsjechië zo krachtig en eenduidig de verkiezingen gewonnen als Jiří Paroubek van de ČSSD. De sociaal democraten hebben gewonnen in 13 van de 13 kraje (provincies). Dit stond er vanmorgen op de voorpagina van de Tsjechisch Metro. Het is duidelijk dat de Tsjechen het niet eens waren met de hervormingen van de ODS en dat hebben ze ook heel duidelijk laten weten. Hieronder nog een van de pikante verkiezing posters:

De vertaling is:

Eindigt u met de regering van de ODS
Zegt u met uw stem NEE tegen de experimentele regering van de ODS, eigen bijdrage bij de dokter, privatisering van de ziekenhuizen, het duurder worden, verlaging van uw pensioen en verlaging van (financiële) ondersteuning voor gezinnen en kinderen.

Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.

Verkiezingen in Tsjechië

October 15, 2008 — Joep Hein (Views: 41)

Aanstaande vrijdagavond en zaterdag (17-18 October) worden in Tsjechië Provinciale Staten (Kraje) verkiezingen gehouden. Een aantal kiesdistricten kiest bovendien voor de Senaat (Eerste kamer) want een derde van de zetels in de Senaat is aan vervanging toe (27 zetels van in totaal 81). Zie ook het hieronder afgebeeld plaatje. De geel gemarkeerde districten gaan ook stemmen voor de Senaat.

Bij de laatste verkiezingen in 2004 heeft de ODS (een rechtse partij, die het laatste jaar heel wat reformen heeft doorgevoerd die met name goed zijn voor de rijkere inwoners) 12/13 van de ‘Hejtman’ posities (vgl Commissaris der Koningin in Nederlandse provincies) verkregen. Ik heb geprobeerd me een beetje te verdiepen in de Tsjechisch partijen om erachter te komen wat ik zou kiezen. Ik ben er nog niet uit gekomen. Onder mijn collega’s is het animo om te kiezen niet zo hoog. De meesten hebben de stem envelop nog niet eens opengemaakt. Gaan stemmen is in ieder geval wel aan te bevelen. Met name de oudere mensen zijn door de communisten opgevoed als ‘kiesmachines’. Ze kunnen dus niets anders dan naar de stembus gaan. De meeste ouderen die het niet zo ruim hebben zullen op de communistische partij stemmen. Geen stem betekent dus automatisch dat het precentage van de stemmen van de communisten omhoog gaat. Ik mag helaas niet stemmen maar ben wel benieuwd hoe de uitslag zal zijn. Ik houd jullie hier op de hoogte. Tenslotte heb ik voor jullie nog een mooie socialistische plakkaat gevonden die aansluit bij dit thema.

De leuze luid: “Eenheid in werk, Eenheid bij verkiezingen”

Daniel is twee jaar

October 14, 2008 — Joep Hein (Views: 38)

Vandaag twee feestelijke mededelingen. Ten eerst is Daniel vandaag twee jaar geworden. We zitten een beetje midden in de rommel want de kozijnen zijn vorige week vervangen en het parket in het kleine kamertje wordt geschuurd en gelakt. Vandaag komt het klaar en dan kunnen we aan het schoonmaken beginnen. Papa en mama hebben gisteravond laat toch nog een paar slingers opgehangen en vanmiddag komen er nog wat cadeautjes. Een taart en een klein kinderfeestje met alle moeders waar Vladka regelmatig mee samen komt in verband met alle rommel later nog.

Het tweede mooie nieuws dat we hier toch even willen vermelden is dat Dajo en Antonia afgelopen zaterdag om half twaalf een meisje hebben gekregen. Ze heet Arielle. Ze weegt ruim 8 pond en is 54 cm. Alles is goed gegaan en mama en Arielle zijn al weer lekker thuis bij papa. Daniel heeft er dus een nichtje bij en papa en mama zijn oom en tante geworden. We wensen hun veel geluk, wijsheid, gezondheid en bovenal Gods zegen toe.

Oprecht vervullen wij de taken

September 24, 2008 — Joep Hein (Views: 48)

Vandaag heb ik weer een stukje socialistische propaganda voor jullie uitgezocht. Het gaat weer over werk. Ik moet toch zeggen: de grondgedachten van het socialisme waren zo slecht nog niet. De innerlijke moraal van de mensen is het grote probleem en dat is vandaag de dag nog niet anders. Het kapitalisme met z’n individualiteit heeft veel vrijheid gebracht maar niet voor iedereen…

Vertaling:
Oprecht vervullen wij de taken op de bouw jongelui.
VOEG JE OOK BIJ ONS!

De laatste Tsjechisch heller is niet meer…

September 19, 2008 — Joep Hein (Views: 58)

Sinds 31 Augustus 2008 is de laatste Tsjechisch heller munt (vergelijkbaar met de 2 eurocent) uit de roulatie gehaald. Op 31 Juli 2003 kon al niet meer betaald worden met de 10 en 20 heller en nu is de laatste 50 heller munt ook weg. Snif, snif… In 1980 kon er nog een rohlik (typisch Tsjechisch puntvormig bolletje) voor worden gehaald. Inmiddels betaal je voor een rohlik al snel 2-3 kroon. Ik heb als herinnering maar een paar van deze muntjes bij de verzameling gedaan.

Foto’s van onze vakantie en meer.

September 17, 2008 — Joep Hein (Views: 42)

Ik heb wat foto’s van onze vakantie in Nederland op onze website gezet. We hebben 2 hele fijne weken gehad bij de familie in Nederland. We zijn veel bij opa en oma geweest. Samen met opa brood geven aan de geiten en hertjes in de dierenweide en een uitstapje naar de kinderboerderij in Veendam. Op de fiets naar de groententuin. Daniel helpt heel graag mee met het plantjes water geven. We hebben samen gekeken naar de boten en de ‘krinkiespijer’ bij het Stadskanaal. Het regende veel, maar gelukkig hadden we ook best wat mooie zonnige dagen zodat we zelfs nog in de zee konden zwemmen. We hebben Dajo en Antonia bezocht in hun nieuwe huisje in Groningen. Samen met Gea en Joeri naar Egmond aan zee en natuurlijk een leuk kinderfeestje met Salome in de MC Donalds.

Inmiddels is het werk weer volop begonnen. In de week na onze vakantie direct er weer hard tegen aan met elke dag overuren. Ik heb die week zelfs weer zaterdags moeten werken. Inmiddels is het gelukkig weer een beetje normaal geworden.

Het is behoorlijk koud geworden voor de tijd van het jaar. De verwarming is inmiddels al weer aan bij ons in de flat (als de temperatuur 2 dagen beneden de 13 graden komt moet de ketel aan in de flats en andere grotere gebouwen) Een aantal ziekenhuizen was nog niet klaar (o.a. door reconstructie van de ketelruimte) dus daar moeten de zieken en het personeel een extra trui aantrekken. Er is inmiddels al de eerste sneew gevallen op de toppen van een aantal hoge bergen in Tsjechie: Kopce Jeseníků a Šumavy pokryl první sníh. Ik heb op onze website een pagina gemaakt met de weersverwachting en neerslagradar voor Brno dus daar kunnen jullie kijken voor het weer bij ons in Tsjechie.

JUMP to TOP - 23.07.2009 -